Точно кога имаме необходимост от летни или зимни автомобилни гуми

tyres

В изминалите няколко години една от най-разсикваните теми сред шофьорите е това наистина ли гумите за зимни условия е необходимо да са задължителни или пък не. Съществуват значителен брой различни мнения разбира се.

В действителност, в Република България няма официално гласуван и приет закон, задължаващ ни да управляваме автомобила с помощта на зимни гуми през зимата или пък летни в горещите месеци.

Въпреки всичко това, е хубаво да сме запознати с това в кои дни от годината с кой тип трябва да “обуем” автомобила си, за да осигурим личната си, тази на пътниците и останалите участници в придвижването сигурност.

1-вото правило дали имаме нужда от зимни или летни гуми е температурата на въздуха.

Ако паднат под 7 градуса по Целзий, то зимните гуми стават точния избор. Това гарантира стабилно сцепление на мпс-то с влажна, снежна или дори заледена настилка.

Нормално времето за шофиране с летни гуми са от първите дни на месец Април до последните дни на септември, а този на зимните – от първите дни на месец октомври до края на Март.

Да се насочим по-добре при избора на вид гуми през различните периоди на календарната година ще се поверим на специалистите от една от водещите марки за производство на гуми за леки автомобили – Continental.

Според един от големите в този бизнес, са установени 3 вида подбор на гуми спрямо времето през годината:

За над 15 градуса и суха настилка – за по-малък път на спирачките и контролиране на леката кола се предлагат летни гуми.

За над петнадесет градуса и влажна настилка – за по-малък път на спирачките и сигурност за аквапланинг се препоръчват летни, но също така и зимни автомобилни гуми за защита от „воден джоб”.

За под седем градуса, комбинирана със сняг, дъжд, лед или слана – за по-съкратен спирачен път и превенция от слалом се препоръчват зимни гуми с грайфер над 3мм. дълбочинност.

Вие сами можете да узнаете защо летните гуми са желателни за шофиране в лятото, пролетта и в началото на есента, докато зимните гуми по време на хладните периоди от годината, предразполагащи към заснежени, заледени или пък заскрежени участъци от пътната мрежа.

В някои случаи подборът на правилни автомобилни гуми би могло да запази много хора.