Добро време ли е за отдаване на апартаменти под наем в София?

Българския частен сектор за отдаване под наем (PRS) е на радара за много глобални мениджъри на фондове, работещи с пенсионни фондове, застрахователни компании и суверенни фондове от Европа и САЩ и най-вече заради апартаментите в София.

апартаменти под наем софия

В момента пазарът все още е незначителен по отношение за мащабите за апартаменти под наем в София, но ръстът му се ръководи от търговски компании като Resi4Rent, Catella, LRC / Vonder, Van der Vorm Vastgoed и Vantage Development и други нови инвеститори, които навлизат на пазара, тъй като както и държавни фондове започнаха покупка на апартаменти в София с цел даване под наем.

Неотдавнашен пример е новата стратегия на агенцията за имоти, www.kupinaemi.bg, която инвестира в апартаменти под наем София, а не в допълнителни търговски площи, както беше планирано по-рано.
Купи/Наеми заявиха този месец, че планира да увеличи жилищните си активи до 40% от портфолиото си до края на 2025 г., а останалата част – в първокласни търговски центрове. Жилищното му разрастване ще се съсредоточи върху България, особено София.

Интерес към жилищита е с увеличение над 5-тъти и това може да се види оналйн в страницата aпартаменти под наем в София от Купи/Наеми.

„София и други големи градове се движат от силни демографски основи, урбанизация и нарастващо търсене на пазара за жилища под наем “, споделят с нас от Купи/наеми.
“Като се вземе предвид силният макроикономически фон, който България има, заедно с демографския растеж в градските центрове, ниска лихва, ниска безработица, нарастващи заплати и недостиг на предлагане на модерни жилищни имоти, ние вярваме, че въпреки повишаването на цените на имотите не отразява ценови балон “, споделят още

Добре ли е да се инвестира в апартаменти под наем в София


“Цените процъфтяват, през последните три години се наблюдава огромен ръст на цените и те никога не са били толкова високи, колкото са сега,” споделят от сайта за имоти kupinaemi.bg за нас. “Някои казват, че се развива нов балон“.

Цените са се повишили с 10-12% на първичния пазар на апартаменти (ново строителство) и 6% на вторичния пазар (домовете се продават) през 2020 в София. „Възвръщаемостта от 6% е далеч по-добра от влагането на пари в банката.

България имаше второто най-голямо увеличение на цените на жилищните имоти в Европейския съюз през 2020 г. Според данни на Евростат, цените в България са се повишили с 11,3% през първото тримесечие на 2020 г. и с 10,9% през второто тримесечие на годината спрямо предходната година година. Само Люксембург отбеляза по-голям ръст с 13.3% ръст през второто тримесечие на 2020 г.
Най-високите цени във София могат да достигнат до 5 000 евро (12 129 щатски долара) на квадратен метър, докато средната стойност в момента е около 1100 евро на квадратен метър. Започва и покачване на цените в селата.

Парадоксът е, че полските предприемачи всъщност все още предлагат едни от най-евтините апартаменти в ЕС, но които са и едни от най-скъпите на континента с включена месечна заплата.
Това означава, че някои хора излизат от сделките за покупка на имоти с цел отдаване под наем. „В България се появява това, което наричаме„ наем на поколение “, споделят от сайта. “Не е толкова лошо, колкото в Обединеното кралство, но България бавно върви в тази посока. Това също засяга все по-често семействата, много от които нямат достатъчно пари, за да си закупят собствен имот.